Kiek laiko virti daržoves?
Viena iš skanaus maisto paslapčių – atskleisti kuo daugiau natūralaus produktų skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina. Ypač tai svarbu gaminant daržoves. Teisingas virimo laikas leidžia išsaugoti maksimalų kiekį daržovėse esančių vitaminų ir mikroelementų. Jeigu nenurodyta kitaip, daržoves dėkite į jau verdantį vandenį arba dar geriau – virkite garuose.
Lentelėje nurodytas rekomenduojamas daržovių virimo laikas.
Daržovės | Virimo laikas (šviežių) | Virimo laikas (šaldytų) | Pagerinimai |
Brokoliniai kopūstai | 5-7 min. | 10-12 min. | Dėti į verdantį vandenį. |
Cukinijos | 20-30 min. | 10-12 min. (pjaustytų mažais gabalėliais) | Nuskusti, išskobti sėklas |
Baltagūžiai kopūstai | 10-25 min. | ||
Briuseliniai kopūstai | 5-7 min. | 10-12 min. | |
Žiediniai kopūstai | 10-12 min. | 15-17 min. | Žiedynais padalinti žiediniai kopūstai nepatamsės verdant ir išsaugos gražią baltą spalvą, jei, tik užvirus vandeniui, bus įberta šiek tiek cukraus. |
Bulvės | 10-15 min. (priklauso nuo dydžio) | 20-25 min. (senos-daugiau kaip 3 mėn.) | Puodas turi būti uždengtas, o vanduo – pasūdytas. |
Morkos | 20-25 min. | Geriausia virti neskustas morkas, tuomet jose išlieka daugiau vitaminų ir mikroelementų. | |
Burokėliai | 40-50 min. | Priklauso nuo dydžio | Geriausia virti neluptus, nuplautus, vidutinio dydžio. |
Smidrai (žalieji) Smidrai (baltieji) |
5-8 min. 10-20 min. |
Priklauso nuo dydžio | Smidrų stiebus nuvalyti, nuplauti, surišti į pundelį. Apatinė smidrų dalis yra kietesnė už viršutiniąją,todėl juos virti vertikalioje padėtyje, aukštame siaurame uždengtame puode. |
Moliūgai | 20-30 min. | Būtina nuvalyti, supjaustyti nedideliais kubeliais. | |
Špinatai | 3-5 min. | Nuplautus špinatus virti 3–5 min., supilti į kiaurasamtį, perplauti šaltu vandeniu ir nusausinti. | |
Žirniai | 1-1,5 val. | Prieš virimą neskaldytus žirnius pamirkyti vandenyje porą valandų, dar perlieti šaltu vandeniu. Skaldytų žirnių galima nemirkyti – virti iš karto 45-60 min. | |
Kukurūzai | 10-15 min. | 40 min. (seni-tamsiai geltoni) | Užpilti šaltu vandeniu, palaukti kol užvirs, virimo laikas skaičiuojamas nuo to momento. |
Pupelės | 40-60 min. | Prieš virimą palaikyti šaltame vandenyje 6–12 val., o virti naujai įpiltame. | |
Šparaginės pupelės | 4-7 min. | 5-7 min. | |
Lęšiai Raudonieji Žalieji Rudieji |
10 min. 30 min. 40 min. |
Virti ant silpnos ugnies. Ruduosius lęšius būtina prieš virimą pamirkyti 0,5-2 val. |