Norint gaminti skaniai ir sveikai labai svarbu virimo laikas

Kiek laiko virti daržoves?

Labai svarbu daržovių virimo laikas
Labai svarbu daržovių virimo laikas

Viena iš skanaus maisto paslapčių – atskleisti kuo daugiau natūralaus produktų skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina. Ypač tai svarbu gaminant daržoves. Teisingas virimo laikas leidžia išsaugoti maksimalų kiekį daržovėse esančių vitaminų ir mikroelementų. Jeigu nenurodyta kitaip, daržoves dėkite į jau verdantį vandenį arba dar geriau – virkite garuose.
Lentelėje nurodytas rekomenduojamas daržovių virimo laikas. 

Daržovės Virimo laikas (šviežių) Virimo laikas (šaldytų) Pagerinimai
Brokoliniai kopūstai  5-7 min. 10-12 min. Dėti į verdantį vandenį.
Cukinijos 20-30 min. 10-12 min. (pjaustytų mažais gabalėliais) Nuskusti, išskobti sėklas
Baltagūžiai kopūstai 10-25 min.
Briuseliniai kopūstai 5-7 min. 10-12 min.
Žiediniai kopūstai 10-12 min. 15-17 min. Žiedynais padalinti žiediniai kopūstai nepatamsės verdant ir išsaugos gražią baltą spalvą, jei, tik užvirus vandeniui, bus įberta šiek tiek cukraus.
Bulvės 10-15 min. (priklauso nuo dydžio) 20-25 min. (senos-daugiau kaip 3 mėn.) Puodas turi būti uždengtas, o vanduo –­ pasūdytas.
Morkos 20-25 min. Geriausia virti neskustas morkas, tuomet jose išlieka daugiau vitaminų ir mikroelementų.
Burokėliai 40-50 min. Priklauso nuo dydžio Geriausia virti neluptus, nuplautus, vidutinio dydžio.
Smidrai (žalieji)
Smidrai (baltieji)
5-8 min.
10-20 min.
Priklauso nuo dydžio Smidrų stiebus nuvalyti, nuplauti, surišti į pundelį. Apatinė smidrų dalis yra kietesnė už viršutiniąją,todėl juos  virti vertikalioje padėtyje, aukštame siaurame uždengtame puode.
Moliūgai 20-30 min. Būtina nuvalyti, supjaustyti nedideliais kubeliais.
Špinatai 3-5 min. Nuplautus špinatus virti 3–5 min., supilti į kiaurasamtį, perplauti šaltu vandeniu ir nusausinti.
Žirniai 1-1,5 val. Prieš virimą neskaldytus žirnius pamirkyti vandenyje porą valandų, dar perlieti šaltu vandeniu. Skaldytų žirnių galima nemirkyti – virti iš karto 45-60 min.
Kukurūzai 10-15 min. 40 min. (seni-tamsiai geltoni) Užpilti šaltu vandeniu, palaukti kol užvirs, virimo laikas skaičiuojamas nuo to momento.
Pupelės 40-60 min. Prieš virimą palaikyti šaltame vandenyje 6–12 val., o virti naujai įpiltame.
Šparaginės pupelės 4-7 min. 5-7 min.
Lęšiai
Raudonieji
Žalieji
Rudieji
10 min.
30 min.
40 min.
Virti ant silpnos ugnies. Ruduosius lęšius būtina prieš virimą pamirkyti 0,5-2 val.

Komentarai

komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *